Vi minns Ådalen 1931

Vi minns Ådalen!adalen5

Den 14-Maj 1931 hölls ett protestmöte i folketshus på den lilla orten Fårnö i Ångermanland. Protestmötet hölls med anledning av att arbetsköparna tagit in strejkbrytare från bl.a. England. Anledningen till att arbetarna gått ut i strejk var bl.a pga. arbetsköparnas krav på lönesänkningar. Lönesänkningar som innebar försämrade livsvillkor för arbetarna och dess familjer. Det var inte så att fabrikerna på något sätt gick dåligt utan arbetsköparna vill sko sig ännu mer på de som arbetade på fabrikerna. Detta kunde självklart inte arbetarna acceptera. Transportarbetarförbundet tillsammans med andra sympatistrejkande fackföreningar samlades i folketshus för att diskutera den pågående konfliken.

Man uttalade sig för att generalstrejk över hela Ådalen. Man utökade alltså strejkerna för att kräva rättigheter och livsvillkor. Man beslutade sig också för att i ett fredligt demonstrationståg tåga mot strejkbrytarnas anläggningar i Lunde. I demonstrationståget gick 4000 människor vara flera ungdomar gick i täten.

Väl framme vid strejkbrytarnas anläggningar i Lunde fanns anställda soldater som beskyddade företagens strejkbrytare. När demonstrationståget var framme öppnade militären eld med kulsprutor och dödade 5 människor vara ett barn.

Vi glömmer aldrig!

Här vilar

en svensk arbetare

stupad i fredstid

vapenlös värnlös

arkebuserad

av okända kulor

Brottet var hunger

Glöm honom aldrig

thor3

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s